Słownik ważniejszych terminów pszczelarskich

W wyszukiwarce wpisz np. pszczoła


B - powrót do wyszukiwarki

  • barć - pomieszczenie dla pszczół na wysokości 2 - 20 m znajdujące się w dziupli rosnącego drzewa
  • baza pokarmowa - wszystkie rośliny miododajne występujące na określonym obszarze
  • beleczki powałkowe - drewniane listewki o przekroju 8 - 12 mm, o długości ramki służące do zamykania od góry uliczek międzyramkowych
  • bezmateczność - brak matki w rodzinie pszczelej
  • budowa trutowa - budowanie przez robotnice woszczarki plastrów złożonych z komórek trutowych, najczęściej jest to tak zwana dzika zabudowa
  • C - powrót do wyszukiwarki

  • cedzenie miodu - oddzielanie zanieczyszczeń mechanicznych od miodu, bezpośrednio po odwirowaniu przez zestaw różnych siteł, co najmniej dwa
  • cedzidło do miodu - sito lub zespół kilku sit do oddzielania zanieczyszczeń stałych od miodu
  • ciasto drożdżowo - cukrowe - pokarm stały dla pszczół sporządzany z drożdży piekarniczych i cukru pudru używany do podkarmiania rodzin pszczelich
  • ciasto miodowo - cukrowe - pokarm stały dla pszczół sporządzany z miodu i cukru pudru ( 1 kg cukru na 0,25 kg miodu)
  • czerw - łączna nazwa stadiów rozwojowych pszczoły miodnej od jaja do poczwarki
  • czerwienie matki - składanie przez matkę jaj do komórek plastra
  • D - powrót do wyszukiwarki

  • daszek - górne okrycie ula zazwyczaj przymocowane do korpusu zawiasami lub nakładane teleskopowo
  • dłuto pasieczne - płaskownik stalowy ze spłaszczonymi, rozszerzonymi i zaostrzonymi końcówkami grubości około 4 mm, długości 18 - 20 cm; służy do rozdzielania połączonych kitem ramek i beleczek oraz do zeskrobywania z ramek i ścianek ula kitu pszczelego i wosku
  • dojrzewanie miodu - procesy fizykochemiczne zachodzące w plastrze w zebranym przez pszczoły nektarze i spadzi prowadzące do powstania trwałego produktu jakim jest miód
  • dokarmianie pszczół - uzupełnianie zapasów pokarmowych rodziny, powszechnie stosowane w końcu lata, po zakończeniu sezonu miodowego, w celu uzupełnienia zapasów zimowych
  • drut do węzy - miękki stalowy, ocynkowany drut o przekroju okołó 0,33 mm stanowiący osnowę wzmacniającą dla wtapianej w ramkę węzy, a następnie budowywanego na niej plastra
  • dzika zabudowa - plastry lub ich fragmenty budowane poza ramkami
  • E - powrót do wyszukiwarki

  • F - powrót do wyszukiwarki

  • fajka do chwytania matek - rurka szklana lub plastikowa z bańkowatym rozszerzeniem do łapania i umieszczania w klatce matki
  • feromony - specyficzne zapachy wydzielane przez matkę pszczelą i pszczoły robotnice służące do identyfikacji wzajemnej w rodzinie
  • fumagilina - antybiotyk stosowany w leczeniu nosemozy u pszczół
  • G - powrót do wyszukiwarki

  • gniazdo (rodnia) - część ula przeznaczona na wychów czerwiu oraz gromadzeniu pierzgi i części zapasów miodu
  • gospodarka stacjonarna - utrzymywanie rodzin pszczelich przez cały rok na jednym pasieczysku
  • gospodarka wędrowna - przewożenie rodzin pszczelich w ulach na dość znaczne odległości w celu lepszego wykorzystania pożytków nektarowych i spadziowych a tym samym uzyskanie wyższej wydajności miodu z rodziny
  • grzybica kamienna (kropidlakowa) - zaraźliwa choroba czerwiu, rzadziej pszczoły dorosłej wywoływana przez kropidlaki
  • grzybica wapienna - choroba czerwiu wywoływana przez otorbielaka pszczelego
  • H - powrót do wyszukiwarki

  • I - powrót do wyszukiwarki

  • Izolacja mateczników - zabieg wykonywany na 2 dni przed wygryzieniem się matek, zapobiegający ich wzajemnemu wycinaniu się
  • izolator - klatka na jedną lub kilka ramek, służąca do ograniczania matki w czerwieniu
  • J - powrót do wyszukiwarki

  • jad pszczeli - wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy lub matki pszczelej, która jest wprowadzana do ciała ofiary podczas żądlenia
  • K - powrót do wyszukiwarki

  • kiślica (zgnilec europejski) - zaraźliwa choroba czerwiu wywoływana przez różne bakterie; zapach zamarłego niezasklepionego czerwiu przypomina woń octu, a zasklepionego zapach padliny
  • kit pszczeli (propolis) - żywiczne substancje zbierane przez pszczoły z pączków drzew; służy pszczołom do uszczelniania gniazda, zasklepiania otworów, mumifikacji zabitych szkodników, których nie mogą usunąć z gniazda; propolis w mieszance z woskiem służy pszczołom do polerowania komórek przed czerwieniem; rozpuszcza się w alkoholu, acetonie i chloroformie, prawie wcale nie rozpuszcza się w wodzie; stosowany jest w meblarstwie, lutnictwie oraz w lecznictwie zwłaszcza medycynie naturalnej i ludowej
  • kłąb - otaczające matkę skupisko pszczół, w którym robotnice siedzą ciasno trzymając się jedna drugiej; rozróżnia się kłąb zimowy, który tworzą na plastrach zimujące pszczoły oraz kłąb rojowy tworzony w lecie poza gniazdem przez rój; tworzenie kłębu służy między innymi do utrzymania odpowiedniej temperatury w kłębie niezależnie od temperatury otoczenia
  • kołnierz - górna obudowa gniazda stanowiąca przedłużenie korpusu gniazdowego ula, może być stała lub odejmowana, umieszcza się wniej półnadstawki, podkarmiaczki lub górne ocieplenie
  • kołpak - nakrywka służąca doodnalezionej na plastrze matki
  • komórka plastra - podstawowy element plastra w przekroju sześciokątny, w którym przeciwległe ściany są równoległe, każda ściana jest jednocześnie ścianą sąsiedniej komórki, dno jest wklęsłe utworzone z trzech rombów, w komórkach pszczoły wychowują czerw i gromadzą zapasy
  • korpus gniazdowy - podstawowa część składowa ula
  • koszyczek - wgłębienie na zewnętrznej części goleni trzeciej pary nóg pszczoły robotnicy, służy do formowania i przenoszenia obnóży z pyłku lub kitu
  • kószka - słomiany ul w kształcie dzwonu lub walca nierozbieralny lub półrozbieralny
  • krainka - pszczoła należąca do rasy kraińskiej
  • krata odgrodowa - przegroda stalowa lub winidurowa z podłuznymi szczelinami szerokości 4,3 mm służąca do ograniczenia matki w czerwieniu; odddzielenie gniazda od miodni oraz trutni lub matki od robotnic
  • krupiec - miód skrystalizowany
  • krupnik miodowy - napój przygotowany z miodu, spirytusu, wody i dodatków korzennych o zawartości alkoholu 30 - 45 %
  • krystalizacja miodu - proces zmiany płynnego miodu (patoki) w stałą (krupiec)
  • kwakanie - śpiew matki
  • L - powrót do wyszukiwarki

  • larwa - młodociana postać pszczoły miodnej i innych owadów
  • lot godowy - lot młodej matki pszczelej podczas którego nastepuje zapłodnienie matki przez kilka trutni, pierwszy lot odbywa się w 5 - 6 dniu życia matki, nastepne 2 - 3 dni później
  • M - powrót do wyszukiwarki

  • macierzak - rodzina wyrojona
  • matecznik - komórka o wydłużonym kształcie, w której odbywa się rozwój matki pszczelej
  • matka pszczela - samica pszczoły w pełni rozwinięta, zdolna do rozrodu, znacznie większa od pszczoły robotnicy, charakteryzuje się długim odwłokiem
  • miodarka - beczkowate urządzenie do odwirowywania miodu z plastrów pszczelich wykorzystujące siłę odśrodkową, w sprzedaży są miodarki o napędzie ręcznym i elektrycznym
  • miodnia - nadstawka
  • miodobranie - odbieranie z uli plastrów z dojrzałym miodem i ich odwirowywanie
  • miodosytnictwo - przerabianie miodu i owoców na napoje np. miody pitne
  • miód odmianowy - miód z nektaru jednego gatunku rośliny miododajnej występującej na większym obszarze
  • N - powrót do wyszukiwarki

  • nakrop - przyniesiony przez pszczoły i złożony w komórkach plastra nektar lub spadź z dodanymi przez pszczoły enzymami, zawiera dość dużą ilość wody
  • napszczelenie - liczba rodzin pszczelich na powierzchni 1 km kwadratowego
  • nastrój rojowy - stan i zachowanie się rodziny pszczelej w okresie poprzedzającym rójkę
  • nektar - słodka ciecz wydzielana przez drobne narządy narządy zwane nektarnikami znajdujące się wewnątrz kwiatów u większości roślin okrytozalążkowych
  • nielotne pszczoły - młode pszczoły niewyfruwające z ula tzw. pszczoły ulowe
  • nosemoza - choroba sporowcowa, zaraźliwa pszczół dorosłych
  • O - powrót do wyszukiwarki

  • oblot - lot pszczół wykonywany w pobliżu ula nie związany ze zbiorem pożytków np. oblot wiosenny - pierwszy oczyszczający oblot po zimowli
  • obnóża pyłkowe - ładunki pyłku kwiatowego gromadzone na zewnętrznych stronach goleni trzeciej pary nóg pszczół zbieraczek
  • P - powrót do wyszukiwarki

  • pierzga - przerobiony przez pszczoły pyłek kwiatowy złożony w komórkach i stanowiący źródło pokarmu białkowego
  • R - powrót do wyszukiwarki

  • S - powrót do wyszukiwarki

  • T - powrót do wyszukiwarki

  • truteń - osobnik męski
  • U - powrót do wyszukiwarki

  • W - powrót do wyszukiwarki

  • węza - sztucznie przygotowany z naturalnego wosku pszczelego arkusz z zaznaczonymi kształtami komórek pszczelich, który wprawiany jest w ramkę
  • Z - powrót do wyszukiwarki

  • zbieraczka - pszczoła lotna pracująca w polu i zbierająca nektar i pyłek